utorak, 24. travnja 2012.

Dan planete mira u Umagu 22. 4 2012




Otkrivena ploča ispod drva mira za dan planeta Zemlja
Ponedjeljak, 23 Travanj 2012 18:44
UMAG - U povodu Dana planete Zemlje u parku ispred gradske vijećnice, u nedjelju 22. travnja 2012., održan je prigodni program. Umaški gradonačelnik Vili Bassanese te predstavnici udruga "Joga u svakodnevnom životu" otkrili su spomen ploču posvećenu drvu mira, maslini koju je 2. listopada 2010. godine zasadio Nj. S. Mahamandalešvar Paramhans Swami Mahešvarananda, poznat kao Svamiđi.

Umaški gradonačelnik, obratio se okupljenim građanima i kazao kako otkrivajući ovu ploču slavimo mir i dokazujemo da Grad Umag veliku pažnju posvećuje problemima ljudi i zaštiti okoliša. Nakon molitve mira, prigodnom riječima obratili su se i predstavnici hrvatskih udruga "Joga u svakodnevnom životu" Marina Frontel iz Labina, Neven Tomašić iz Rijeke i Sadhvi Anand Puri iz Zagreba naglasivši kako su multikulturalizam i tolerancija vrijednosti koje joga naglašava, a dvojezičnost na ovoj ploči upravo to potvrđuje.

U gradskoj vijećnici prikazani su filmovi o djelovanju "Joge u svakodnevnom životu"  i o zaštiti planeta Zemlje.

Sri Swami Madhavananda svjetsko mirovno vijeće pokrenulo je niz međunarodnih molitvi za mir od kojih je prva održana u Hrvatskoj, upravo u Umagu, 21. rujna 2001. kada je više od tisuću sudionika i uglednih gostiju upalila svijeće na obali mora.

Prvi mirovni samit ikad održan u samostalnoj Hrvatskoj "Svjetski mirovni samit Sri Swamija Madhavanande i poruka Mahatme Gandhija"održan je 2005. godine u Zagrebu u organizaciji Sri Swami Madhavananda svjetskog mirovnog vijeća i Hrvatskog saveza "Joga u svakodnevnom životu" čime se Hrvatska pridružila nizu zemalja u kojima se taj samit održava kontinuirano od 2002. Takav je samit pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića u istoj organizacij održan 2010. u Umagu kada je i posađena maslina mira.


Tom sam prilikom čitala svoju pjesmu:PAR STIHOVA ZA PLANETU

Kad livade pozlate...


Kad livade  pozlate
sunčane tople strune
 bijeli  labudi se vrate
u ponoćnom sjaju lune
i cijelu zemlju prekriju
bjelinom svojih krila
a u šumi podno planine
pjev možeš čuti gorskih vila
ispod lišća patuljci pletu
paukovu  srebrnu mrežu
a umorni kosci
u hlad pod hrast liježu
 rasuto cvijeće bagrema
vjetar nosi u daljine
blaga kiša proljetna sipi sa visine
na pupoljke ruža bijeli leptiri slijeću
a lastavice s juga na put ka nama kreću
ozarena lica majka ljubi dijete
što potešku torbu u školu nosi
nemir obuzme sanjare i poete
pa se dive bubamari u jutarnjoj rosi
i probuđenom malom cvijetu
što ljepotom u travi prkosi